Vores historie
Et par af de mange udgivelser, DKM har produceret igennem årene.
Danmarks Kirkelige Mediecenter blev stiftet som en erhvervsdrivende fond d. 1. oktober 1988, og omkring 40 organisationer støttede op om stiftelsen.
De første år holdt vi til i lokaler i Viborg, mens der blev produceret en række TV-programmer for TV2 og regionerne. Derudover kastede vi os over kurser, kirkeblade, videoproduktion, radio og PR-virksomhed og holdt utallige foredrag hos menighedsråd og foreninger landet over. Altid med værditunge og effektfulde budskaber.
Sidenhen flyttede DKM til Aarhus og bor i dag i Åbyhøj-bydelen. Hjemmesider, kommunikationsstrategier, og hele Snapper-universet er nu blev føjet til den brede vifte af områder, som DKM favner.
1990-1991: Fra lokalradio til samarbejde med TV2
Kassettebåndet var på den tid vejen frem. Fra produktionen af små programmer til udsendelse i lokalradioerne var det oplagt at gå ind i salget til privat brug. Sammen med kirker og organisationer blev der lavet videoer til oplysning og debat samtidig med en række programmer til TV2, bl.a.:
- Forsøgsgudstjeneste i Københavns Domkirke
- Bibelhistorier med Ebbe Kløvedal Reich
- Musikgudstjeneste
- Bibelhistorier for voksne med Anna Sophie Seidelin
1991: MEDIECENTERET FLYTTER TIL AARHUS
Danmarks Kirkelige Mediecenter rykker til Aarhus, i starten som bofælle hos IT-centeret UNI-C på Olof Palmes Allé.
1993: "ALLE OS UNDER HIMLEN"
Produktionen ”Alle os under himlen” står stadig som en af DKM's største, hvor omkring 70 personer var involveret. Det er en co-produktion med DR og er børnedramatik i seks afsnit, hvor der dels fortælles bibelhistorie, dels følges kirkeårets højtider. Serien behandler også emner som dåb, død og begravelse.
TV2 OG JULEKALENDERNE
1993
I 1993 udsendtes den første julekalender produceret af DKM i lokalradioerne: "Julemysteriet" af Jostein Gaarder. Ove Sprogøe fortælleren i de 24 afsnit af "Rejsen til Betlehem", skrevet af Kirsten Holst. DKM's julekalendere opnåede stor udbredelse gennem de mange lokalradioer.
1996
Julekalenderen 1996 var skrevet af Bent Haller og fortalt af Jens Okking. En finurlig fortælling i 24 afsnit om drengen, hvis forældre hedder Maria og Josef, som møder en gammel nordisk nisse. Første cd-udgivelse fra Danmarks Kirkelige Mediecenter i samarbejde med den nyligt oprettede Støtteforening. DKM flyttede til lokaler i Finlandsgade i Aarhus.
1998-2000: KAJ MUNK-PROJEKTET
Støtteforeningens første store støtteprojekt var Kaj Munk-projektet. To dramadokumentariske programmer om forfatteren, dramatikeren og præsten Kaj Munk, som i filmene spilles af skuespilleren Caspar Koch. Optagelserne fandt sted i både præstegården og kirken i Vedersø, og sekvenser fra den forkætrede ”Ollerup-tale” blev rekonstrueret netop på Ollerup Gymnastikhøjskole.
2001: "ARNOLDS JUL" - JULEKALENDER PÅ NETTET
Ved årtusindskiftet var DKM frontløbere med en julekalender til nettet: Arnolds Jul. Lars Tjalve skrev en historie ud fra hver af dagenes navne i måneden, og grafikere lavede animationer, ligesom der blev indspillet lydeffekter og stemmer. Den gennemgående fortæller var Peter Belli. Fortællingerne blev udgivet på CD samt en CD-rom med spil og lege.
2003: "PÅ SPIL I KIRKEN"
"På spil i kirken" blev den hidtil største økonomiske satsning fra DKM's side. Materialet bestod af en cd-rom indlagt i en lille bog, som hver konfirmand fik udleveret til at spille derhjemme. Spillet havde en dybere mening, idet brugerne samtidig skulle løse opgaver og få indsigt i forløbet af de kirkelige handlinger samt konkret viden om kirke og kristendom.
2005: LANCERING AF FOLKEKIRKEN.DK
DKM får til opgave at udvikle, drive og vedligeholde en helt ny, fælles hjemmeside for folkekirken. Opgaven blev beskrevet som den største i DKM's historie. ”Ambitionen er at lave en hjemmeside, som rummer og favner folkekirken i al dens mangfoldighed og tilbyder en række informationer”, udtalte daværende direktør Simon Kangas Larsen.
2006: 3S HJEMMESIDER
DKM går i luften med 3S hjemmesider. 3S står for SogneSideSystem, og er et hjemmesidesystem skræddersyet til lige netop sogne og provstier. Med viden om kirkens hverdag og målgruppe udviklede vi et system, som tog højde for kirkens udfordringer. Modtagelsen var overvældende – og flere end 400 kirker benytter sig i 2013 af løsningen.
2008: "KIRKEN ... OG EN MASSE MEDIER"
"Kirken ... og en masse medier" blev en 136 siders overskuelig og informativ håndbog i brugen af diverse medier målrettet de mange frivillige og ansatte i sogne, menighedsråd og kirkelige organisationer. Bogen er en håndbog i ordets bedste forstand - råd og vejledning, som man kan gå på opdagelse i for at finde svar på de spørgsmål, som man sidder med i forbindelse med kirkelig kommunikation. "Mediecentrets vellykkede og realistiske mediehåndbog er en gave til danske kirkefolk”, skrev Kristeligt Dagblad.
2008: DANMARKS BEDSTE KIRKELIGE HJEMMESIDE
Detmedgud.dk vil hjælpe ledere med forkyndelsen i det daglige arbejde i en kristen ungdomsorganisation. Siden blev kodet af DKM. DetmedGud.dk vandt Kristeligt Dagblads pris som ’Danmarks bedste kirkelige hjemmeside’. I 2013 blev en ny og bedre version af siden offentliggjort.
2009
Danmarks Kirkelige Mediecenter flyttede til Johannes Ewalds Vej i helt nyistandsatte og lyse lokaler – en gammel marmeladefabrik. I takt med at nytænkning, innovation, mod og kreativitet blev mere eftertragtet hos vores kunder, stillede det store krav til DKM som brand og organisation, som de nye lokaler kunne rumme.
2010: "SIGURD FORTÆLLER BIBELHISTORIER"
Succesprojektet 'Sigurd fortæller Bibelhistorier' blev udgivet og fejret med et stort arrangement i Vor Frue kirke palmesøndag. Kernen i projektet er Sigurd Barretts genfortælling af 24 centrale bibelske fortællinger målrettet børn og familier. På vanlig vis sker hans formidling af de vigtige beretninger og budskaber med stort engagement gennem musik, fortællinger og sammen med tøjdyr og dukker.
Projektet har nu solgt mere end 80.000 eksemplarer til børnefamilier over hele landet. Læs mere på www.sigurdsbibelhistorier.dk.
2010: KIRKERNES MEDIEDAG
Den første udgave Kirkernes Mediedag af foreløbigt tre i rækken blev skudt i gang den 22. januar 2010 på Trinity i Fredericia. Dagen arrangeres i samarbejde med Kirkeligt Medieakademi, Folkekirken.dk, Landsforeningen af Menighedsråd og Foreningen af Sognemedhjælpere i Danmark. På programmet er en række oplægsholdere og en bred vifte af workshops med emner, der spænder lige fra at argumentere bedre og få sit kirkeblad læst til at benytte sig af sociale medier og strategisk kommunikation.
2011: SNAPPERKLUBBEN.DK
Den flotte hjemmeside, der knytter sig til Snapperklubben, blev udviklet med det formål at huske familierne på deres barns dåbsdag og dåbens betydning, og samtidig hjælpe med dåbsoplæringen. Snapper-figuren, der i udgivelsen optræder som børnenes ambassadør, er den bærende figur i projektet, og det er meningen, at det især er Snapper, der forklarer om dåben og kirken til børnene. På den måde skabes en interesse for at lære mere om kirken og kirkens betydning i vores samfund.
2013: SIGURDS HISTORIER OM AT VÆRE TIL
I forbindelse med DKM's 25 års jubilæum udgives et nyt projekt med Sigurd Barrett og tøjdyret Snapper kaldet ”Sigurds historier om at være til". Dvd-boksen blev uddelt som gave til 5500 sogne og lokalafdelinger af kirkelige børne- og ungdomsorganisationer på tværs af ståsted.
Projektet er blevet til med støtte fra en række store danske fonde, bl.a. Edith & Godtfred Kirk Christiansens Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinusfonden samt en række stiftsråd og DKM's støtteforening.
De 10 programmer er et godt udgangspunkt til en snak om livets store spørgsmål - og en god hjælp til forældre, bedsteforældre, faddere og andre voksne, der gerne vil tage vigtige men sommetider svære snakke med børn. Lanceringen fandt sted i Sct. Lukas Kirken den 1. oktober 2013.
2015: Historier om verdens uretfærdighed
Historier om verdens uretfærdighed er et ulandsoplysningsprojekt målrettet børn på 5-10 år. Materialet er udviklet og produceret af Danmarks Kirkelige Mediecenter og Folkekirkens Nødhjælp og blev distribueret gratis til de idebestemte og kirkelige børne- og ungdomsorganisationer, en lang række skoler og institutioner, alle de folkekirkelige sogne og forskellige kirkesamfund m.fl.
Historier om verdens uretfærdighed er produceret med støtte fra Y’s Men Region Danmark, Ole Kirk’s Fond, Danidas Oplysningsbevilling, Folkekirkens Nødhjælp og Danmarks Kirkelige Mediecenter.
Motivationen bag projektet er at kunne tilbyde et materiale, der i børnehøjde og i et formidlende sprog sætter fokus på nogle af verdens uretfærdigheder. Et materiale, der på én gang formidler viden og som engagerer – og derigennem kan danne udgangspunkt for handling. Historier om verdens uretfærdighed bygger på en ide om, at vi alle har et ansvar for den verden, vi lever i og dermed for at gøre den til et bedre sted – for alle.
2017: Vi lytter til Luther
I anledning af 500-året for reformationen udgives et nyt projekt som tager børn med tilbage i historien, og bliv klogere på reformationen og dens betydning i Danmark.
Materialet består af 6 film samt tilhørende undervisningsmateriale, og er målrettet børn i alderen 9-13 år/3.-6. klasse. Materialet er oplagt til både undervisning og samtale, og vil blive tilgængeligt d. 21. august.